Als startende ondernemer kom je veel problemen op de weg tegen in de richting van het echte ondernemerschap. Maar voordat je alleen nog beren op de weg ziet, is het goed om even te relativeren. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Er zijn genoeg mensen die je voorgingen. Mensen waar je van kunt leren door te kijken naar de fouten die zij maakten – en de oplossingen die zij vonden. Om je te helpen, deel ik daarom graag twee tips die mij erg geholpen hebben toen ik mijn bedrijf op wilde bouwen als softwareontwikkelaar.
Probeer investeringen zoveel mogelijk te spreiden
Initiële kosten zijn een zwaard van Damocles in je nek wanneer je een bedrijf begint. Elke onverwachte uitgave kan je de kop kosten. Daarom is het goed om zeker in het begin de kosten zoveel mogelijk te drukken. Zoals de titel van mijn blog al laat zien, heb ik bijvoorbeeld gekozen voor een shortlease auto. Als softwareontwikkelaar moet ik vaak naar mijn klanten toe en de auto waarin ik aan kom rijden, is meestal het eerste wat ze zien. Daarnaast heb ik softwarelicenties aangeschaft zonder direct de programma’s zelf te kopen en waren mijn eerste computers gewoon op afbetaling. Dat kostte iets meer, maar zorgde er wel voor dat de bedragen over maanden gespreid konden worden.
Lever fantastisch werk in de eerste maanden
Er zijn ondernemers die zeggen dat je de eerste maanden gewoon je normale tarief moet hanteren en niet te veel extra moet geven omdat je zo een verkeerd verwachtingspatroon schept bij je klandizie. Mijn visie staat hier haaks op. De eerste maanden heb ik tegen lagere tarieven gewerkt en vaak wat extra’s gedaan voor mijn klanten. In ruil heb ik toestemming gekregen om alle websites en programma’s op te nemen in mijn portfolio, waardoor ik nu makkelijk nieuwe klanten binnen kan halen, zonder mezelf actief te verkopen. Heb je een kleine buffer zodat je de eerste maanden sowieso prima kunt eten? Dan is dit een aanpak die succesvol kan zijn voor jou.
Blijf geen startende ondernemer, maar groei door
Ik zie vaak mensen die blijven hangen in de fase van de startende ondernemer. Besef goed dat er geen vaste wetten zijn, maar dat dit vooral definitiebepaling is. Zodra jij jezelf geen startende ondernemer meer noemt, kun je verder met het ontwikkelen van jouw bedrijf in de richting die jij voor ogen had toen je aanklopte bij de Kamer van Koophandel.